Sivka

Sivka ali z drugim imenom je tudi Lavandula je rastlina iz mediteranskih krajev vendar je zelo trpežna rastlina na temperature zato jo lahko gojimo v naših krajih. Sivka pa ima rada zelo toplo ali vroče podnebje ampak ne smemo ji dati preveliko količino vode.

Rastišče:

Sivka najbolje uspeva v bolj pusti zemlji še najbolj pa v peščeni, da voda hitreje odteka da so korenine bolj na suhem kot pa na mokrem. Sadimo jo bol ob bližini objektov ali v zavetju, da v zimskem času lažje prezimi pa tudi pozimi jo ne smemo imeti na mokrih legah. V takšnih pogojih pa bo prezimila tudi v hujši zimi.

Gojenje sivke:

Sivko lahko posadimo v vrt še bolj enostavno pa je, če jo gojimo kar v loncih, ker jo lahko prestavljamo po mili volji kamor želimo in tudi po zimi jo lažje prestavimo v ogrevane prostore. Pa tudi bolje je, da jo imamo v utesnjenih prostorih, da v koritu ali loncu kjer jo imamo nima preveč prostora za širjenje.

Obrezovanje:

Tudi obrezovanje ima zelo rada tako, da več kot jo obrezujete bolje raste in se tudi razrašča. Če jo ne obrezujete počasi zakrkne in se preneha razraščati zato je najbolje, da se obreže vsaj dva krat na leto.

 Razmnoževanje:

Sivka pa je tudi zelo lahka za  razmnoževanje, ker jo lahko razmnožimo samo z vejicami, ki jih odtrgamo na njej in vejico samo vtaknemo v zemljo. Na takšen način se prime skraj 60 do 80 odstotkov vejic. Lahko pa tudi kupite semena in jo na takšen način od začetka vzgojite. Življenska doba sivke je kratka in to v povprečju deset let kar pa tudi ni malo, če pa jo lahko razmnožujemo po mili volji.

Uporaba:

Sivko lahko uporabimo za zelo veliko stvari. Lahko jo gojimo za okras ali za manjšo živo mejo. Lahko jo uporabimo kot dišavnico da nam daje prijeten vonj, iz nje pridobivamo eterično olje, odganja divjad, mravlje, uši, če jo za žgemo nam poleti odganja tudi komarje. Odlična je tudi za odganjanje moljev vendar jo moramo prej posušiti, da jo damo suho v omare. Odlična je tudi za kopel jo lahko potrgamo in jo damo tudi v banjo kadar se kopamo. Cvetovi sivke pa so odlični pri različnih jedeh za popestritev in dišavo.